Bullerutredning vid ansökan om förhandsbesked och bygglov– beräkning av buller från väg och järnväg.

Vi hjälper varje år ett stort antal privatpersoner och företag med bullerutredningar för väg och järnväg i samband med ansökan om förhandsbesked och bygglov vid nybyggnation av bostadshus. Beräkningen av ljudnivåer vid husfasader och uteplatser görs med hjälp av beräkningsprogrammet Soundplan. Vid behov beräknas också bullernivåer inomhus med programmet Insul. En bedömning görs utifrån bullerkraven i förordningen om trafikbuller och vid behov föreslår vi åtgärder som gör att kraven klaras.

Resultatet redovisas i en rapport som kan lämnas in till kommunens byggnadsnämnd. Rapporterna uppfyller de krav som normalt ställs av kommuner och trafikverket.

Vi arbetar i hela landet

Vi arbetar i hela landet från Riksgränsen till Smygehuk och i stora som små kommuner. Under de senaste 4 åren har vi genomfört 250 bullerutredningar till privatpersoner i 95 olika kommuner. Samtliga utredningar har godkänts. I de fall där vi konstaterat att bullernivåerna är för höga har vi med något enstaka undantag alltid kunnat föreslå åtgärder som gör att kraven klaras. Kontakta oss så lämnar vi en offert samma eller nästkommande dag. Bullerutredningen levereras normalt inom två veckor efter beställning.

Snabbt, enkelt och tydligt

En bullerutredning kostar ofta mindre än vad man kan tro och tack vare de beräkningsprogram som vi använder är det väldigt enkelt för dig att ta del av resultatet. Kontakta oss så lämnar vi en offert samma dag. Bullerutredningen levereras normalt inom en vecka efter beställning. Här nedan ser du ett exempel på en genomförd bullerutredning.

Platsen

Översiktsbilden visar de planerade husens placering. I det här fallet passerar en mindre väg ca 50 meter öster om platsen och E6:an ca 150 meter västerut.

Terrängen

En tredimensionell beräkningsmodell byggs upp utifrån digital geografisk information från Metria samt information om placeringen av de nya huset från uppdragsgivaren.

Ljudnivån

Beräkningarna visar att gällande krav för ekvivalent ljudnivå klaras med marginal vid båda husens samtliga fasader och några hinder för den planerade byggnationen bedöms därför inte föreligga.

Ale
Alingsås
Alvesta
Askersund
Avesta
Bankeryd
Bollebygd
Borås
Bromölla
Ekerö
Eksjö
Eskilstuna
Falkenberg
Falköping
Finspång
Gislaved
Gotland
Gävle
Göteborg
Habo
Hallsberg
Halmstad
Helsingborg
Hjortsberga
Huddinge
Häljarp
Härryda
Hässleholm
Jönköping
Karlskrona
Karlstad
Katrineholm
Kinda
Klippan
Knivsta
Kristianstad
Kristinehamn
Kungsbacka
Kungsör
Kungälv
Kävlinge
Köping
Laholm
Landskrona
Lerum
Lessebo
Lidingö
Lilla Edet
Lindesberg
Linköping
Ljusdal
Lysekil
Malmö
Mark
Mellösa
Motala
Mölndal
Mönsterås
Nacka
Norberg
Norrköping
Norrtälje
Nyköping
Nynäshamn
Nässjö
Ockelbo
Orust
Osby
Partille
Ronneby
Sala
Salem
Sjöbo
Sollefteå
Sotenäs
Staffanstorp
Stenungsund
Stockholm
Strängnäs
Strömstad
Sundsvall
Svalöv
Svedala
Södertälje
Sölvesborg
Tranemo
Trelleborg
Trollhättan
Ulricehamn
Upplands Väsby
Upplands Bro
Uppsala
Uppvidinge
Vallentuna
Varberg
Velinge
Vetlanda
Vålberg
Vänersborg
Västerås
Växjö
Åre
Älmhult
Älvkarleby
Örebro
Örnsköldsvik
Österåker

Kontakta Kenneth Karlsson

Kenneth Karlsson grundade MiljöInvest AB 1991 och har sedan dess medverkat vid ett stort antal bullerutredningar på uppdrag av privatpersoner, kommuner och företag. Varmt välkommen att kontakta Kenneth för mer information om hur vi kan hjälpa dig.

Kenneth Karlsson
MiljöInvest AB
Tel: 011-18 05 02
E-post: kenneth@miljoinvest.se